Individueel
ACT
Acceptance and Commitment Therapie is de voornaamste therapievorm waar ACT with SPIRIT mee werkt . Acceptance and Commitment Therapy [ACT] is een wetenschappelijk onderbouwde vorm van Gedragstherapie. Het gaat ervan uit dat ieder mens op hindernissen , pijn en verdriet stuit. ACT zet niet in op verandering hiervan. Het mag er zijn [acceptance]. Dat geeft je ruimte om je energie te geven aan de dingen die echt belangrijk voor je zijn , daar aan te werken( commitment). Het helpt je om te gaan met negatieve gevoelens en pijn. ACT laat je ervaren hoe je obstakels in het leven accepteert in plaats van ertegen te vechten of het uit de weg te gaan. En hoe je je vervolgens met passie en bezieling op jouw doelen kunt richten.
HIT [High Intensity Therapy]
Nieuwe tijden vragen om nieuwe vormen. Tegenwoordig is oa door het internet alles snel binnen handbereik. Dat is fijn , want onze levens zijn drukker dan ooit . HIT is een digitaal traject , met hoog frequent , kort contact. Het contact kan via app , chat en beeldbellen, en zal meerdere malen per week plaatsvinden. Ook heb je toegang tot een e-health omgeving, waar opdrachten voor je worden klaargezet. HIT kun je volgen middels een abonnement per maand. Het aantal contactmomenten is naar behoefte. Voor het beeldbellen geldt een maximum van 10 gesprekken a 25 minuten per maand. Er zal gebruikt gemaakt worden van Focused ACT , een beknopte manier van ACT , speciaal ontwikkeld voor kortere gesprekken met maximaal resultaat. Appen en chatten is onbeperkt, waarbij reactie liefst binnen 24 uur zal plaatsvinden , en anders in ieder geval binnen 48 uur. Het initiatief zal ook genomen worden door de therapeut zelf. Hoog frequente behandeling vraagt even om een investering , maar dan heb je ook snel resultaat. De contactmomenten [beeldbellen] worden in overleg afgesproken. Deze vorm van behandelen is nog vrij nieuw , maar de eerste onderzoeken laten zien dat behandelingen bij hoge frequentie sneller succesvol worden afgerond. Ook is er minder uitval. Het zorgt voor meer doorstroom , wat in deze tijd van wachtlijsten een groot voordeel is. Let’s HIT it!
Oplossingsgerichte Therapie
In deze therapievorm onderzoek je welke vaardigheden je al in huis hebt om problemen te lijf te gaan. Er wordt niet lang stilgestaan bij de klacht, maar dit wordt omgebogen naar de gewenste situatie. Wat kun je inzetten om deze situatie te bereiken?
Compassion Focused Therapie
Deze therapie helpt je om milder naar jezelf [en anderen] te kijken. Gevoelens van schuld en zeer kritisch zijn op jezelf verergeren vaak je klachten en helpen je in een vicieuze cirkel. Deze therapie is erop gericht dat te doorbreken.
Meta Cognitieve Therapie
Door deze therapie leer je meer over je manier van denken. Door kritisch te kijken naar jouw vaste denkpatronen en jezelf open te stellen voor andere gedachten , leer je op een meer genuanceerde manier tegen dingen aan te kijken. Dit zorgt ervoor dat je psychisch beter in balans bent.
5 Gesprekken model
Dit model is in 1990 ontstaan , als een experiment om de wachtlijsten in de GGZ te verkorten . In de wachttijd kregen hulpvragers 5 gesprekken aangeboden , volgens een bepaalde methodiek. Hierin was weinig ruimte om heel diep op de hulpvraag in te gaan, of om een diagnose te stellen. De gesprekken waren erop gericht de kwaliteit van leven te verbeteren. Achteraf bleek dat 50 tot 75 % van de hulpvragers voldoende had aan deze 5 gesprekken en er geen verdere hulp nodig was. Het model is slechts een kapstok en de behandelaar kan werken met diverse therapievormen . Bij ACT with SPIRIT zal er tijdens deze gesprekken vooral gewerkt worden met ACT en Oplossingsgerichte therapie. Daarnaast krijg je toegang tot een e-health omgeving , waar je tussen de sessies door informatie en oefeningen kunt vinden. Is er na 5 gesprekken meer nodig , kan het traject uiteraard verlengd worden.
E Health
Bij het 5 gesprekken model zal er gebruik worden gemaakt van e health. Dit is een digitale leeromgeving waar je een specifiek programma , afgestemd op jouw behoefte, kunt volgen tussen de gesprekken door. Ook kunnen er vragenlijsten of opdrachten voor je klaargezet worden.
Polyvagaal Therapie
Deze therapie heeft als uitgangspunt dat ons autonome zenuwstelsel een cruciale rol speelt in onze fysiologische en emotionele reacties. Bij langdurige stress of trauma kan het stelsel ontregeld raken . Als je beter leert letten op de signalen van je lichaam , de reacties gaat herkennen , kun je ook leren er invloed op uit te oefenen. Dit zal je helpen om veiligheid , ontspanning en verbinding te vinden.
Tijdens sessies kan gebruik gemaakt worden van diverse methodes, al naar gelang wat aansluit bij de behoefte.
‘Soms is er een crisis voor nodig , om tot een nieuw evenwicht te komen.’